MŁODY JĘCZMIEŃ

MŁODY JĘCZMIEŃ

Jęczmień jest rośliną jednoroczną i należy do rodziny traw.

Od zarania dziejów jęczmień towarzyszy człowiekowi jako roślina uprawna, pokarmowa, paszowa i lecznicza. Był uprawiany w starożytnej Mezopotamii, w Egipcie, w Indiach, w Grecji i w Rzymie.

Jęczmień był najważniejszą rośliną wczesnych cywilizacji.

Dlatego właśnie polski producent pragnie zaprezentować Państwu unikalny, jedyny w swoim rodzaju polski Młody jęczmień uprawiany na polskich terenach w województwie świętokrzyskim, zbierany w odpowiedniej fazie wzrostowej. Jego walory odżywcze są przez nas niedoceniane, a szkoda, ponieważ to właśnie trawiasta postać jęczmienia zawiera beta-glukany, błonnik, witaminy, m.in. E, A, C, B1, jak również minerały oraz kwas foliowy, którego w prezentowanym Młodym jęczmieniu jest aż 1800 µg na 100 g produktu, co stanowi 900% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy.

Stres, niewłaściwa dieta, jedzenie w pośpiechu, nadwaga, nałogi, przyjmowane leki, to wszystko wpływa negatywnie na nasz organizm. Jednak dzięki odpowiedniej stymulacji i wspomaganiu organizmu odpowiednimi środkami spożywczymi, możemy w łatwy sposób utrzymać dobry stan zdrowia. Zdrowa dieta i ekologiczny styl życia wzmacniają naszą odporność. Dlatego warto powrócić

do natury.

Dobroczynne działanie Młodego jęczmienia

Młody jęczmień zawiera chlorofil (264,7 mg/kg), a jak wiadomo, chlorofil to zielony barwnik występujący w roślinach. Chlorofil jest dla roślin tym, czym krew dla ludzi.

Młody jęczmień zawiera w swym składzie dużą ilość witaminy B9, czyli kwasu foliowego (witaminy M), który występuje w żywności w postaci folianów, które:

  • pomagają w prawidłowej produkcji krwi,
  • pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • biorą udział w procesie podziału komórek,
  • pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów,
  • przyczyniają się do wzrostu tkanekmatczynych w czasie ciąży.

Młody jęczmień zawiera również dużą ilość witamin C (55mg/100g), E (8,3 mg /100g), B1 (tiamina) (0,62 mg/100g).

Witamina C:

  • zwiększa przyswajanie żelaza,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania: naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, dziąseł, skóry, zębów
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • pomaga w regeneracji zredukowanej formywitaminy E.

Witaminy E i C pomagają w ochronie komórek

przed stresem oksydacyjnym.

Witamina B1 (56,36% RWS) pomaga m.in.

w prawidłowym funkcjonowaniu serca oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Błonnik jęczmienny (43,3 g w 100g produktu).

W składzie produktu „Młody jęczmień” znajdują się również:

cynk (5,5,mg/100g), który pomaga nie tylko w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej,

ale również w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu węglowodanów oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych i witaminy A.

fosfor (460mg/100g), który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga

w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych.

magnez (117,20 mg/100g), który przyczynia się do utrzymania równowagi elektrolitowej oraz prawidłowego metabolizmu energetycznego. Magnez odgrywa również rolę w procesie podziału komórek.

potas (3200 mg/100g), który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

wapń (960mg/100g), który przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego. Wapń bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.

żelazo (66,40 mg/100g), które pomaga m.in. w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, pomaga

w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie, odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

Krzem (29,4 mg/100 g).

Chlorofil (26,47 mg/100 g).

Zarówno fosfor, magnez, jak i wapń pomagają

w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Z kolei potas,

magnez oraz wapń pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

Według starożytnego chińskiego filozofa:

„Ten kto jest odporny, jest wieczny”.

Sięgnij więc po Młody jęczmień, gdyż zawiera on m.in. kwas foliowy, witaminy A, C, B6, cynk oraz żelazo,

w naturalny sposób wpływa na zapewnienie nam odporności organizmu.

Składniki:

100% miałki zielony jęczmień.

Sposób przygotowania:

  • 1 płaską łyżeczkę (1g) miałkiego jęczmienia wsypaćdo szklanki i zalać świeżo przegotowaną wodąlub dowolnym sokiem owocowym o temperaturze pokojowej; dokładnie wymieszać.
  • 1 płaską łyżeczkę (1 g) miałkiego jęczmieniadosypać do zupy, sałatki, ziemniaków,sosu, posypać kanapkę, itp.

Stosowanie:

3 razy dziennie po 1 płaskiej łyżeczce (1g).

Podczas stosowania produktu Młody jęczmień zaleca się wypijać około 2 litrów płynów w ciągu dnia. UWAGA! Nie wolno gotować i zalewać wrzątkiem. Używać tylko w temperaturze pokojowej.

Wrażenie piaskowej struktury produktu podczas spożycia wynika z obecności krzemu i jest zjawiskiem w pełni naturalnym.

Przechowywać w suchym pomieszczeniu w temp. pokojowej, Chronić przed dziećmi. Chronić przed światłem.

Dostępne opakowania:

  • 200 g (masa netto)

Ilość porcji w opakowaniu:

  • 200 × 1 g.

Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia. Korzystny efekt można uzyskać przy spożyciu 3 gramów produktu dziennie przez minimum 10 dni.

Produkt i nazwa zastrzeżone w Urzędzie Patentowym RP.

Wartość odżywcza w 100 g produktu.

Nazwa składnika Zawartośćw 100 g produktu Jedn. % referencyjnej wartości spożycia w 1 g (porcja)
Witamina A 128 µg 16 1,28 μg
Witamina B1 0,62 mg 56 0,0062 mg
Witamina B6 0,23 mg 16 0,0023 mg
Witamina C 55 mg 68 0,55 mg
Witamina E 8,3 mg 69 0,083 mg
Kwas foliowy 1800 µg 900 18 μg
Cynk 5,5 mg 55 0,055 mg
Magnez 117,2 mg 31 1,172 mg
Potas 3200 mg 160 32 mg
Fosfor 460 mg 65 4,6 mg
Wapń 960 mg 120 9,6 mg
Żelazo 66,40 mg 471 0,664 mg

 

Informacjao wartości odżywczej Zawartość w 100 g produktu Jedn. % referencyjnej wartości spożycia* w 1 g (porcja)
Wartość energetyczna (energia) 967/234 kJ/kcal 11,7 9,67 kJ /2,34 kcal
Tłuszcz 2,9 g 4 0,029 g
– w tym kwasy nasycone 0,8 g 4 0,008 g
Węglowodany 11,3 g 4 0,113 g
– w tym cukry 4,9 g 5 0,049 g
Błonnik 43,3 g 0,433 g
Białko 19 g 38 0,19 g
Sól 1,1 g 18 0,011

 

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)

Analizę wykonało Laboratorium J.S. Hamilton Poland S.A. w Gdyni.

Comments are closed