MŁODY JĘCZMIEŃ
Jęczmień jest rośliną jednoroczną i należy do rodziny traw.
Od zarania dziejów jęczmień towarzyszy człowiekowi jako roślina uprawna, pokarmowa, paszowa i lecznicza. Był uprawiany w starożytnej Mezopotamii, w Egipcie, w Indiach, w Grecji i w Rzymie.
Jęczmień był najważniejszą rośliną wczesnych cywilizacji.
Dlatego właśnie polski producent pragnie zaprezentować Państwu unikalny, jedyny w swoim rodzaju polski Młody jęczmień uprawiany na polskich terenach w województwie świętokrzyskim, zbierany w odpowiedniej fazie wzrostowej. Jego walory odżywcze są przez nas niedoceniane, a szkoda, ponieważ to właśnie trawiasta postać jęczmienia zawiera beta-glukany, błonnik, witaminy, m.in. E, A, C, B1, jak również minerały oraz kwas foliowy, którego w prezentowanym Młodym jęczmieniu jest aż 1800 µg na 100 g produktu, co stanowi 900% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy.
Stres, niewłaściwa dieta, jedzenie w pośpiechu, nadwaga, nałogi, przyjmowane leki, to wszystko wpływa negatywnie na nasz organizm. Jednak dzięki odpowiedniej stymulacji i wspomaganiu organizmu odpowiednimi środkami spożywczymi, możemy w łatwy sposób utrzymać dobry stan zdrowia. Zdrowa dieta i ekologiczny styl życia wzmacniają naszą odporność. Dlatego warto powrócić
do natury.
Dobroczynne działanie Młodego jęczmienia
Młody jęczmień zawiera chlorofil (264,7 mg/kg), a jak wiadomo, chlorofil to zielony barwnik występujący w roślinach. Chlorofil jest dla roślin tym, czym krew dla ludzi.
Młody jęczmień zawiera w swym składzie dużą ilość witaminy B9, czyli kwasu foliowego (witaminy M), który występuje w żywności w postaci folianów, które:
- pomagają w prawidłowej produkcji krwi,
- pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- biorą udział w procesie podziału komórek,
- pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów,
- przyczyniają się do wzrostu tkanekmatczynych w czasie ciąży.
Młody jęczmień zawiera również dużą ilość witamin C (55mg/100g), E (8,3 mg /100g), B1 (tiamina) (0,62 mg/100g).
Witamina C:
- zwiększa przyswajanie żelaza,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania: naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, dziąseł, skóry, zębów
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- pomaga w regeneracji zredukowanej formywitaminy E.
Witaminy E i C pomagają w ochronie komórek
przed stresem oksydacyjnym.
Witamina B1 (56,36% RWS) pomaga m.in.
w prawidłowym funkcjonowaniu serca oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Błonnik jęczmienny (43,3 g w 100g produktu).
W składzie produktu „Młody jęczmień” znajdują się również:
cynk (5,5,mg/100g), który pomaga nie tylko w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej,
ale również w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu węglowodanów oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych i witaminy A.
fosfor (460mg/100g), który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga
w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych.
magnez (117,20 mg/100g), który przyczynia się do utrzymania równowagi elektrolitowej oraz prawidłowego metabolizmu energetycznego. Magnez odgrywa również rolę w procesie podziału komórek.
potas (3200 mg/100g), który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
wapń (960mg/100g), który przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego. Wapń bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek.
żelazo (66,40 mg/100g), które pomaga m.in. w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, pomaga
w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie, odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
Krzem (29,4 mg/100 g).
Chlorofil (26,47 mg/100 g).
Zarówno fosfor, magnez, jak i wapń pomagają
w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Z kolei potas,
magnez oraz wapń pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
Według starożytnego chińskiego filozofa:
„Ten kto jest odporny, jest wieczny”.
Sięgnij więc po Młody jęczmień, gdyż zawiera on m.in. kwas foliowy, witaminy A, C, B6, cynk oraz żelazo,
w naturalny sposób wpływa na zapewnienie nam odporności organizmu.
Składniki:
100% miałki zielony jęczmień.
Sposób przygotowania:
- 1 płaską łyżeczkę (1g) miałkiego jęczmienia wsypaćdo szklanki i zalać świeżo przegotowaną wodąlub dowolnym sokiem owocowym o temperaturze pokojowej; dokładnie wymieszać.
- 1 płaską łyżeczkę (1 g) miałkiego jęczmieniadosypać do zupy, sałatki, ziemniaków,sosu, posypać kanapkę, itp.
Stosowanie:
3 razy dziennie po 1 płaskiej łyżeczce (1g).
Podczas stosowania produktu Młody jęczmień zaleca się wypijać około 2 litrów płynów w ciągu dnia. UWAGA! Nie wolno gotować i zalewać wrzątkiem. Używać tylko w temperaturze pokojowej.
Wrażenie piaskowej struktury produktu podczas spożycia wynika z obecności krzemu i jest zjawiskiem w pełni naturalnym.
Przechowywać w suchym pomieszczeniu w temp. pokojowej, Chronić przed dziećmi. Chronić przed światłem.
Dostępne opakowania:
- 200 g (masa netto)
Ilość porcji w opakowaniu:
- 200 × 1 g.
Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia. Korzystny efekt można uzyskać przy spożyciu 3 gramów produktu dziennie przez minimum 10 dni.
Produkt i nazwa zastrzeżone w Urzędzie Patentowym RP.
Wartość odżywcza w 100 g produktu.
Nazwa składnika | Zawartośćw 100 g produktu | Jedn. | % referencyjnej wartości spożycia | w 1 g (porcja) |
---|---|---|---|---|
Witamina A | 128 | µg | 16 | 1,28 μg |
Witamina B1 | 0,62 | mg | 56 | 0,0062 mg |
Witamina B6 | 0,23 | mg | 16 | 0,0023 mg |
Witamina C | 55 | mg | 68 | 0,55 mg |
Witamina E | 8,3 | mg | 69 | 0,083 mg |
Kwas foliowy | 1800 | µg | 900 | 18 μg |
Cynk | 5,5 | mg | 55 | 0,055 mg |
Magnez | 117,2 | mg | 31 | 1,172 mg |
Potas | 3200 | mg | 160 | 32 mg |
Fosfor | 460 | mg | 65 | 4,6 mg |
Wapń | 960 | mg | 120 | 9,6 mg |
Żelazo | 66,40 | mg | 471 | 0,664 mg |
Informacjao wartości odżywczej | Zawartość w 100 g produktu | Jedn. | % referencyjnej wartości spożycia* | w 1 g (porcja) |
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna (energia) | 967/234 | kJ/kcal | 11,7 | 9,67 kJ /2,34 kcal |
Tłuszcz | 2,9 | g | 4 | 0,029 g |
– w tym kwasy nasycone | 0,8 | g | 4 | 0,008 g |
Węglowodany | 11,3 | g | 4 | 0,113 g |
– w tym cukry | 4,9 | g | 5 | 0,049 g |
Błonnik | 43,3 | g | – | 0,433 g |
Białko | 19 | g | 38 | 0,19 g |
Sól | 1,1 | g | 18 | 0,011 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)
Analizę wykonało Laboratorium J.S. Hamilton Poland S.A. w Gdyni.