VIRUMIN 3 ZBOŻA
Obecna sytuacja ekonomiczna, brak funduszy na lekarstwa i podstawowe produkty spożywcze, szybkie i intensywne życie powoduje, iż zaczynamy wracać do korzeni, doceniając tym samym zapomniane zboża i otręby, a także produkty spożywcze bezpośrednio z nich wytwarzane.
Dlatego właśnie polski producent, pragnie zaprezentować Państwu unikalny, jedyny w swoim rodzaju produkt stanowiący połączenie aż 3 zbóż, których dobroczynne właściwości zostały przez nas zapomniane i od wieków przestały być doceniane.
Jedyne w swoim rodzaju połączenie ziela owsa, ziela jęczmienia i łuski gryczanej stanowi niezwykłą dawkę witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu.
HISTORIA ZBÓŻ
Historia upraw gryki liczy sobie około trzech tysięcy lat, a jej pochodzenie związane jest z górskimi rejonami północnych Indii i Pakistanu, u podnóża Himalajów. Stamtąd gryka przywędrowała do Chin, Japonii, Korei. Obecnie uprawiana jest przez rolników na całej półkuli, a w szczególności w Azji, rejonach podkaukaskich, Brazylii, a także w Europie.
Do Polski gryka dotarła wraz z najazdem Tatarów, dlatego określamy ją również mianem tatarka (Fagopyrum tataricum). Obecnie uprawa gryki w Polsce jest najbardziej rozpowszechniona w rejonie południowo-wschodnim (okolice Janowa Lubelskiego). W Polsce uprawia się również grykę zwyczajną (Fagopyrum esculentum). Zarówno ziarna gryki, jak i każda część tej niezwyklej rośliny jest w sposób bezpośredni i pośredni naturalnym sprzymierzeńcem człowieka.
Podobnie rzecz się ma z zielem owsa. Owies (avena) jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny traw, obejmująca około 35 gatunków, które w stanie dzikim występują w basenie morza Śródziemnego i Azji Środkowej, a w Polsce dziko występuje głównie owies głucy (chwast). Gatunkiem typowym jest Avena sativa. Obecnie jest zadomowiony, znany i uprawiany przez wszystkie ludy Europy północnej. Aby scharakteryzować działanie tej wyjątkowej rośliny, można przytoczyć anegdotyczną rozmowę między profesorem Anglikiem a profesorem Szkotem.
Anglik mówi:
„Owies jest paszą dla koni w Anglii i pokarmem dla ludzi
w Szkocji.”
Szkot odpowiada:
„Zgadzam się z panem profesorem. Dlatego takie piękne konie są w Anglii i tacy dzielni ludzie w Szkocji.”
Jęczmień jest również rośliną jednoroczną i tak jak owies należy do rodziny traw. Od zarania dziejów jęczmień towarzyszy człowiekowi jako roślina uprawna, pokarmowa, paszowa i lecznicza. Był uprawiany w starożytnej Mezopotamii, w Egipcie, w Indiach, w Grecji i w Rzymie. Jęczmień był najważniejszą rośliną wczesnych cywilizacji. Pieczono z niego chleb i produkowano piwo.
Dobroczynne działanie VIRUMINU 3 ZBOŻA
Badania przeprowadzone przez laboratoria SGS, BIOMOL-MED oraz laboratorium HAMILTON wykazały, że VIRUMIN 3 ZBOŻA zawiera:
- Błonnik (59,6 g w 100g) jęczmienny, jak i owsiany.
- Kwas foliowy (315% RWS), który pomaga m.in.w prawidłowej produkcji krwi, w prawidłowej produkcji krwi, w prawidłowej syntezie aminokwasów, jak również w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Foliany biorą udział w procesie podziału komórek oraz przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży, a także pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
- Żelazo (189,5 % RWS), które odgrywa rolęw procesie podziału komórek oraz pomaga m.in. w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- Ryboflawinę (wit. B2- 43,57% RWS), kktóra pomaga m.in. w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek, jak i prawidłowego stanu błon śluzowych, w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, utrzymaniu prawidłowego widzenia a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza i metabolizmu energetycznego.
- Selen (90,45% RWS), pomaga m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz funkcjonowaniu tarczycy, a także pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie.a także pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie.
- Chrom (48,40% RWS), pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.
- Cynk (43,50% RWS), który pomaga m.in. w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej, w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu węglowodanów oraz prawidłowego widzenia. Cynk bierze udział w procesie podziału komórek i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Poza tym cynk pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i w zachowaniu zdrowych włosów, skóry i paznokci.
- Fosfor (31,7% RWS), który pomaga m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych oraz w utrzymaniu zdrowych kości i zębów a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
- Molibden (30,16% RWS), który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu aminokwasów siarkowych.
Bądźmy więc mądrzy i zastosujmy się do stwierdzenia Hipokratesa z Kos:
„Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek twoją żywnością. Jak może zrozumieć choroby człowieka ten, kto nie bierze pod uwagę tej zasady i ignoruje ją?”.
Składniki:
Jęczmień młody (35%)
Owies-ziele (20%)
Łuska gryczana (17%)
Trawa cytrynowa
Zielona herbata
Sposób przygotowania:
Do filiżanki lub kubka włożyć saszetkę VIRUMINU 3 ZBOŻA i zalać świeżo przegotowaną wodą (nie wrzątek).
Parzyć w filiżance lub kubku
Temperatura ok. 80 stopni Celsjusza.
Parzyć od 5 do 10 minut.
Stosowanie:
Trzy razy dziennie po 1 saszetce, najlepiej 30 minut przed każdym głównym posiłkiem.
Przechowywać w suchym pomieszczeniu w temp. pokojowej, Chronić przed dziećmi. Chronić przed światłem.
Trzy razy dziennie po 1 saszetce
Dostępne opakowania:
- 120 SASZETEK × 2,5 g (300 g)
Opakowanie wykonane
z surowców naturalnych:
bawełna, dno skórzane. Można wykorzystać do przechowywania kaszy, ryżu, fasoli itp.
Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia. Korzystny efekt można uzyskać przy spożyciu 3 saszetek produktu dziennie przez minimum 8 dni.
Produkt i nazwa zastrzeżone w Urzędzie Patentowym RP.
Tabelka wartości odżywczych
Informacjao wartości odżywczej | Zawartość w 100 g produktu | Jedn. | % referencyjnej wartości spożycia* | W 1 saszetce (porcja) |
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna (energia) | 895/218 | kJ/kcal | 10,6 | 3,58 kJ /0,872 kcal |
Tłuszcz | 1,6 | g | 2,2 | 0,0064 g |
– w tym kwasy nasycone | 0,6 | g | 3 | 0,0024 g |
Węglowodany | 10,1 | g | 3,8 | 0,0404 g |
– w tym cukry | 5,1 | g | 5,6 | 0,0204 g |
Błonnik | 59,6 | g | – | 0,2384 g |
Białko | 11 | g | 22 | 0,044 g |
Sól | 0,058 | g | 0,9 | 0,0003 g |
Witamina C | 19,25 | mg | 24 | 0,077 mg |
Witamina E | 3,14 | mg | 26 | 0,0126 mg |
Kwas foliowy(Witamina B9) | 630 | µg | 315 | 2,52 μg |
Witamina B2 | 0,61 | mg | 43 | 0,0025 mg |
Cynk | 4,35 | mg | 43 | 0,0174 mg |
Żelazo | 26,54 | mg | 189 | 0,1062 mg |
Chrom | 19,26 | µg | 48 | 0,0771 μg |
Molibden | 15,08 | µg | 30 | 0,0604 μg |
Fosfor | 222 | mg | 31 | 0,888 mg |
Selen | 49,75 | µg | 90 | 0,199 μg |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)