ZIELONA GRYKA

ZIELONA GRYKA

POSTAĆ SYPKA

To pierwsza na rynku postać zielonej gryki w formie sypkiej, jako dodatek żywieniowy do codziennej diety. Po osiągnięciu przez roślinę określonej wysokości została skoszona i w odpowiedniej temperaturze wysuszona a następnie rozdrobniona do frakcji miałkiej. Pierwsza taka forma uprawy i obróbki gryki, pozwoliła na wprowadzenie do żywności zielonych części tej rośliny.

Zielona gryka jest źródłem wielu cennych biologicznie składników.

Gryka to roślina, która w XXI wieku budzi szczególne zainteresowanie wśród naukowców, diabetyków i środowiska medycznego. Pozytywnie wpływa na zdrowie naczyń krwionośnych, które z kolei pomagają utrzymać zdrowe serce. Zielona gryka jest źródłem rutyny i kwercetyny, zaliczanych do flawonoidów. Zawiera także chlorofil nazywany płynną energią słoneczną. Jego cząsteczki podobne są do cząsteczek hemu, występujących w ludzkiej krwi. Zielenina cechująca się wysoką zawartością hemu w chlorofilu jest najbardziej zasadowym pożywieniem, jakie istnieje na naszej planecie. W liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się proces fotosyntezy, w którym pochłaniany jest dwutlenek węgla zawarty w powietrzu.

Witamina C – pozytywne działanie witaminy C na organizm jest znane od dawna. Witamina C jest odpowiedzialna za utrzymanie oraz wytwarzanie kolagenu, który jest głównym budulcem tkanki łącznej. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, dzięki niej nasze serce pracuje stabilniej. Badania naukowe dowiodły, że witamina C:

  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego
  • przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia
  • zwiększa przyswajanie żelaza
  • pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, kości, chrząstki, zębów, dziąseł i naczyń krwionośnych

Potas – badania naukowe dowiodły, że potas:

  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi

Wapń – badania naukowe dowiodły, że wapń:

  • przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych
  • jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości

Fosfor – badania naukowe dowiodły, że fosfor:

  • przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości

Magnez – badania naukowe dowiodły, że magnez:

  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
  • odgrywa ważną rolę w procesie podziału komórek

Błonnik – bez niego nie ma zdrowia. Liczne prace naukowe opublikowane w ciągu ostatnich kilkunastu lat dowiodły, że nieprawidłowe żywienie jest jedną z głównych przyczyn chorób w skali globalnej. Błonnik to wszystkie polisacharydy oraz lignina, które nie ulegają strawieniu pod wpływem enzymów trawiennych znajdujących się w ludzkim przewodzie pokarmowym. Badania naukowe dowiodły, że błonnik zwiększa produkty przemiany materii w pasażu jelitowym

SKŁAD – 100% natury

Zielona gryka 100 %

Sposób przygotowania:

  • Do sporządzania napojów: 1 płaską łyżeczkę od herbaty (1 g) wsypać do szklanki i zalać wodą przegotowaną lub dowolnym sokiem owocowym o temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszać.
  • Dodatek do potraw: 1 płaską łyżeczkę od herbaty (1 g) proszku dosypać do zupy, sałatki, ziemniaków, sosu, posypać kanapkę.

Uwaga! Nie wolno gotować i zalewać wrzątkiem. Używać tylko w temperaturze pokojowej.

1 płaska łyżeczka

Stosowanie:

2 razy dziennie po jednej płaskiej łyżeczce.

Warunki przechowywania:

Opakowanie należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

Dostępne opakowania:

  • MASA NETTO: 200 g Ilość porcji w opakowaniu: 200x1g

Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia. Korzystny efekt można zaobserwować w przypadku codziennego spożycia 2 płaskich łyżeczek produktu.

Informacja o wartości odżywczej Zawartość w 100 g produktu % referencyjnej wartości spożycia*
Wartość energetyczna 908 kJ/222 kcal  11,1
Tłuszcz 0,9 g  1,28
– w tym kwasy nasycone 0,3 g  1,5
Węglowodany 12,6 g  4,8
– w tym cukry 6,9 g  7,6
Błonnik 71,1 g  –
Białko 5,4 g  10,8
Sól 0,024 g  0,4
Witamina C 12,1 mg  15,1
Fosfor 300 mg 42,8
Magnez 160 mg 42,6
Potas 2000 mg 100
Wapń 630 mg 78,7

*Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). Wskazana wartość odżywcza dotyczy produktu w postaci gotowej do spożycia.

Comments are closed