ZIELONA GRYKA
POSTAĆ SYPKA
To pierwsza na rynku postać zielonej gryki w formie sypkiej, jako dodatek żywieniowy do codziennej diety. Po osiągnięciu przez roślinę określonej wysokości została skoszona i w odpowiedniej temperaturze wysuszona a następnie rozdrobniona do frakcji miałkiej. Pierwsza taka forma uprawy i obróbki gryki, pozwoliła na wprowadzenie do żywności zielonych części tej rośliny.
Zielona gryka jest źródłem wielu cennych biologicznie składników.
Gryka to roślina, która w XXI wieku budzi szczególne zainteresowanie wśród naukowców, diabetyków i środowiska medycznego. Pozytywnie wpływa na zdrowie naczyń krwionośnych, które z kolei pomagają utrzymać zdrowe serce. Zielona gryka jest źródłem rutyny i kwercetyny, zaliczanych do flawonoidów. Zawiera także chlorofil nazywany płynną energią słoneczną. Jego cząsteczki podobne są do cząsteczek hemu, występujących w ludzkiej krwi. Zielenina cechująca się wysoką zawartością hemu w chlorofilu jest najbardziej zasadowym pożywieniem, jakie istnieje na naszej planecie. W liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się proces fotosyntezy, w którym pochłaniany jest dwutlenek węgla zawarty w powietrzu.
Witamina C – pozytywne działanie witaminy C na organizm jest znane od dawna. Witamina C jest odpowiedzialna za utrzymanie oraz wytwarzanie kolagenu, który jest głównym budulcem tkanki łącznej. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, dzięki niej nasze serce pracuje stabilniej. Badania naukowe dowiodły, że witamina C:
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego
- przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia
- zwiększa przyswajanie żelaza
- pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, kości, chrząstki, zębów, dziąseł i naczyń krwionośnych
Potas – badania naukowe dowiodły, że potas:
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
Wapń – badania naukowe dowiodły, że wapń:
- przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych
- jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości
Fosfor – badania naukowe dowiodły, że fosfor:
- przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
Magnez – badania naukowe dowiodły, że magnez:
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- odgrywa ważną rolę w procesie podziału komórek
Błonnik – bez niego nie ma zdrowia. Liczne prace naukowe opublikowane w ciągu ostatnich kilkunastu lat dowiodły, że nieprawidłowe żywienie jest jedną z głównych przyczyn chorób w skali globalnej. Błonnik to wszystkie polisacharydy oraz lignina, które nie ulegają strawieniu pod wpływem enzymów trawiennych znajdujących się w ludzkim przewodzie pokarmowym. Badania naukowe dowiodły, że błonnik zwiększa produkty przemiany materii w pasażu jelitowym
SKŁAD – 100% natury
Zielona gryka 100 %
Sposób przygotowania:
- Do sporządzania napojów: 1 płaską łyżeczkę od herbaty (1 g) wsypać do szklanki i zalać wodą przegotowaną lub dowolnym sokiem owocowym o temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszać.
- Dodatek do potraw: 1 płaską łyżeczkę od herbaty (1 g) proszku dosypać do zupy, sałatki, ziemniaków, sosu, posypać kanapkę.
Uwaga! Nie wolno gotować i zalewać wrzątkiem. Używać tylko w temperaturze pokojowej.
1 płaska łyżeczka
Stosowanie:
2 razy dziennie po jednej płaskiej łyżeczce.
Warunki przechowywania:
Opakowanie należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Dostępne opakowania:
- MASA NETTO: 200 g Ilość porcji w opakowaniu: 200x1g
Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia. Korzystny efekt można zaobserwować w przypadku codziennego spożycia 2 płaskich łyżeczek produktu.
Informacja o wartości odżywczej | Zawartość w 100 g produktu | % referencyjnej wartości spożycia* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 908 kJ/222 kcal | 11,1 |
Tłuszcz | 0,9 g | 1,28 |
– w tym kwasy nasycone | 0,3 g | 1,5 |
Węglowodany | 12,6 g | 4,8 |
– w tym cukry | 6,9 g | 7,6 |
Błonnik | 71,1 g | – |
Białko | 5,4 g | 10,8 |
Sól | 0,024 g | 0,4 |
Witamina C | 12,1 mg | 15,1 |
Fosfor | 300 mg | 42,8 |
Magnez | 160 mg | 42,6 |
Potas | 2000 mg | 100 |
Wapń | 630 mg | 78,7 |
*Referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). Wskazana wartość odżywcza dotyczy produktu w postaci gotowej do spożycia.